Referanser

AcryliCon leverer langvarige løsninger, med enkelt og tidsbesparende vedlikehold, som tilfredsstiller bedriftens hygienestandard – år etter år. Våre referanser er vårt fremste bevis på dette.

Vestfold Dyrehospital

«– Et solid gulv er et godt fundament for alt vi driver med«

Dette sier veterinær og daglig leder Halvard Sæther ved Vestfold Dyrehospital i Tønsberg. Antagelig en av Norges aller mest moderne og gjennomtenkte dyreklinikker. En klinikk som årlig behandler rundt 9 000 lodne – og høyst elskede – pasienter.

Vestfold Dyrehospital har behandlet hunder, katter, kaniner, marsvin, ildere, chinchillaer, rotter, mus, hamstere, minigriser, fugler og amfibier helt siden 1992. Og det med gryende hell for hvert år som har gått.

– I løpet av disse snart tredve årene har vi relokalisert oss to ganger. Og hver gang har vi utvidet. Den nye supermoderne klinikken på 730 kvadrat åpnet vi for snart tre år siden. Vi er veldig fornøyd med hvordan lokalene har blitt og hvordan hverdagen preges av gjennomtenkte prosesser, god arbeidsflyt, orden og genuin trivsel. For både to- og firbeinte, sier Sæther, som selv har ledet klinikken siden 2001.

«Våre pasienter er ikke blant de som er flinkest til å tørke av seg på beina. Så kvaliteten på gulvet er rimelig retningsgivende for hvor god hverdagen faktisk blir.»

SYV MILLIONER KRONER er investert i den nye klinikken. Mye av dette er utgifter til det ypperste av utstyr og smakfullt inventar, men mye er også spandert på selve bygget.
FOTO: Morten Iversen

En empatisk utvikling

Til tross for at veterinærvitenskapen og dyremedisinen har tatt mer enn ett sjumilsteg i perioden, er det muligens empatien med våre lodne venner som har gjort aller størst inntrykk.

– Da jeg begynte var vi ytterst konservative i vår behandling av syke dyr og mange som i vår tid ville hatt et langt liv foran seg, ble avlivet. I dag kommer vi på en helt annen måte til bunns i problemene og sykdomsbildene. For vi vil finne ut hva som faktisk feiler kaninen. Hvorfor er katten syk? Dette handler selvfølgelig ikke bare om empati, men også om langt større muligheter medisinsk og ikke minst en langt bedre økonomi i Norge generelt. Før fikk jo eierne bakoversveis om behandlinga kosta ei krone. Sånn er det heldigvis ikke lenger, sier Sæther. 

«Du kan jo bare se for deg skarpe klør som spinner bortover gulvet og den mekaniske belastningen av jekktraller som dras inn med forsyninger.»

STORE MIDLER OG GODE TANKER er lagt ned i å få klinikken til å framstå varm, hyggelig og innbydene. Dette får imidlertid ikke gå på bekostning av funksjonalitet, smittevern og arbeidsflyt i behandlingen. FOTO Morten Iversen.

Har flyttet grenser

Sæther forteller at det nå slett ikke er uvanlig at man tar en CT- eller MR-skann av sine firbente familiemedlemmer. De har riktignok ikke utstyr til dette selv på klinikken, men henviser til et sted rett rundt hjørnet. Det hadde vært nærmest utenkelig for tre tiår siden.

– I løpet av min tid har vi flyttet grensene voldsomt. Det har blitt langt flere operasjonsmuligheter og mange nye, oppdaterte teknikker. Endoskopi for eksempel. Det varmer et veterinær-hjerte, for jeg syns jo det er veldig hyggelig å hjelpe dyr vi før ikke kunne redde. På anestesifronten har det også vært en voldsom utvikling, og med det et langt større fokus på smertelindring. For tjue år siden diskuterte vi jo om dyr i det hele tatt kunne føle smerte! Gjorde det vondt for fisken å bli fanget med krok, liksom. De debattene er vi ferdige med, men for oss som har hengt med en stund er det dog vondt å se tilbake på tankesettet vi var en del av, sier Sæther.

«Et solid, praktisk og estetisk gulv er et viktig fundament for alt vi driver med. Ikke bare skal det være slitesterkt og trygt. Det skal også være en del av en innbydende helhet.»

HALVARD SÆTHER har selv ledet klinikken siden 2001. FOTO: Morten Iversen

Bred ekspertise og topp moderne utstyr

I tillegg til fire veterinærer har klinikken en egen dyre-kiropraktor på rehabiliteringsavdelingen og syv dyrepleiere. Sistnevnte profesjon krever en treårig utdannelse. Pluss stadig påfyll av kunnskap. Noe som i og for seg gjelder alle funksjoner ved klinikken. Kanskje ikke så rart. På Vestfold dyrehospital utføres det alt fra kikhulloperasjoner til keisersnitt. Om det er nødvendig blir dyrene lagt inn over natta, og i de romslige lokalene finner man en rekke sofistikerte maskiner for analyse, diagnostikk og behandling.

– Vår samlede viten når det kommer til dyremedisin er tilnærmet eksponentiell og dobler seg raskere og raskere. For å henge med på utviklingen er det tvingende nødvendig å gå kurs og hele tiden følge med. Vi har en lang historie med utmerket behandling og fornøyde, trofaste kunder. Kunder som kommer igjen på grunn av vår engasjerte og kvalifiserte stab. Dette er et fortrinn vi må dyrke. Dessuten er det viktig for oss å formilde den økende, samlede kunnskapen om dyrs etologi for å kunne veilede eierne. Et godt hold gir dyrene en høyere livskvalitet. Dyr som får riktig pleie og omsorg holder seg friskere og lever lenger. Derom hersker det ingen tvil, sier Sæther.

«Når man behandler mer enn ni tusen pasienter i året, sier det seg selv at det er mye å vinne på en hensiktsmessig arbeidsflyt.»

TUNG OG VEDARENDE BELASTNING på gulv og inventar ligger i en dyreklinikks natur. Faktisk langt tøffere enn på et ordinært sykehus, skal vi tro klinikklederen. FOTO: Morten Iversen.

Store men nødvendige investeringer

 Alt i alt ble det investert mer enn syv millioner kroner i den nye klinikken. Mye av dette er utgifter til det ypperste av utstyr og smakfullt inventar, men mye er også spandert på selve bygget. Under restaureringen ble alt gammelt revet ned og lempet ut. Klinikksjefen ville tilpasse alt nytt, de faktiske prosessene. Fra grunnen av.

– Når man behandler mer enn ni tusen pasienter i året, sier det seg selv at det er mye å vinne på en hensiktsmessig arbeidsflyt. Vokst opp som jeg har under tegnebordet til en arkitekt, ville jeg skisse ut det meste selv. Det første jeg gjorde var å bestille opp to feite mapper med tegninger fra prisbelønte dyreklinikker i USA. Det beste fra disse har jeg brukt flittig som utgangspunkt. I og med at vi rensket ut alt som var her fra før, kunne vi tilpasse nesten uten stengsler, og konsentrere oss om å skape en hensiktsmessig arbeidsflyt og sørge for praktiske løsninger på prosessene slik de er, sier Sæther.

«Gulvfargene er blandet slik at de framstår som naturlige, men samtidig ser hygienisk ut. Man skal se at det er klinisk rent uten at det blir sterilt, for det er viktig at fargene skaper liv og varme.»

SYVMIL-STEG ER TATT i løpet av de siste tjue årene og svært mye har forandret seg for de som behandler dyr. I dag reddes mange firbeinte som man før ikke en gang prøvde å behandle. FOTO: Morten Iversen.

Rent og pent

Arbeidsflyt og prosess-fokus får imidlertid ikke komme i veien for det faktum at det er snakk om en dyreklinikk. Ja, alt må være medisinsk forsvarlig og klinisk rent. Det skal tross alt opereres. Syke dyr må ikke smitte hverandre og bakteriefloraen skal holdes i sjakk. Men det er også helt avgjørende med et miljø som utstråler omsorg, varme og kjærlighet.

–  Et solid, praktisk og estetisk gulv er et viktig fundament for alt vi driver med. Ikke bare skal det være slitesterkt, innbydende og trygt. Det skal også være del av en estetisk og innbydende helhet. Vi har derfor valgt ut fargekombinasjoner selv. Kona mi har to år på kunst-og-håndverk før hun ble veterinær og hun har blandet fargene slik at de framstår som naturlige, men samtidig ser hygienisk ut. Man skal se at det er klinisk rent uten at det blir sterilt, for det er viktig at fargene skaper liv og varme. Vi vil ha en klinikk hvor det er godt å være. Både som ansatt, kunde og pasient. Selv om besøket ugjenkallelig skulle ende i et tårevått farvel, sier Sæther.

«Vi vil ha en klinikk hvor det er godt å være. Både som ansatt, kunde og pasient. Selv om besøket ugjenkallelig skulle ende i et tårevått farvel.»

ACRYLICONS «FLAKES» er et gulvsystem som typisk foretrekkes av supermarkeder, kjøpesentre, butikker, sykehus, sportsarenaer, skoler og offentlige toaletter. Kort sagt områder hvor estetikk, sikkerhet, holdbarhet og enkel rengjøring er avgjørende.
FOTO: Morten Iversen

Spinnende klør og store mengder dyrehår

En av de store utfordringene er småhår og pelsdotter, forteller Sæther. Det krever for eksempel en helt egen årvåkenhet og pertentlighet når det kommer til rydding og vasking for å hindre at klinikkens PCer og annet elektronsik utstyr kneler som følge av at mikroskopiske hår som kommer inn i kjølevifter og andre mekaniske deler.

– Det blir fryktelig mye hår. I det hele tatt er belastningen tung og vedvarende. Langt tøffere enn man vil oppleve på et ordinært sykehus. Du kan jo bare se for deg skarpe klør som spinner bortover gulvet og den mekaniske belastningen av jekktraller som dras inn med forsyninger. Dessuten skaper jobben i seg sjøl mye rot og søl. Vi kan vel også trygt fastslå at våre pasienter ikke er blant de som er flinkest når det kommer til å tørke av seg på beina. Så kvaliteten på gulvet er rimelig retningsgivende for hvor god hverdagen er, sier Sæther. 

«Acrylicon Flakes er etter mitt skjønn det beste gulvet på markedet i dag. Det er riktignok kostbart, men samtidig fryktelig fint og ekstremt slitesterkt.»

PÅ VESTFOLD DYREHOSPITAL utføres det alt fra kikhulloperasjoner til keisersnitt. Om det er nødvendig blir dyrene lagt inn over natta. FOTO Morten Iversen.

Et godt gulv er gull verdt

Sæther var ikke veldig fornøyd med det gulvet som lå i det bygget klinikken flyttet fra. Et gulv som mildt sagt hadde tålt tidens tann fryktelig dårlig. Av den grunn brukte han lang tid på behovsanalyser og research. Til slutt falt valget på Acrylicons gulvsystem «Flakes.»  Et system som typisk foretrekkes av supermarkeder, kjøpesentre, butikker, sykehus, sportsarenaer, skoler og offentlige toaletter. Kort sagt områder hvor estetikk, sikkerhet, holdbarhet og enkel rengjøring er avgjørende.

– Dette er etter mitt skjønn det beste gulvet på markedet i dag. Det er riktignok kostbart, men samtidig fryktelig fint og ekstremt slitesterkt. I tillegg er gulvet sklisikkert og godt å gå på. Det er akkurat som om det absorberer støt fra skrittene og man slipper ryggplager og den slags. For det skal jo ikke stikkes under en stol at det blir noen kilometer med gange hver dag, avslutter Sæther.